Το νέο και «πράσινο» αεροδρόμιο του Ηρακλείου στο Καστέλλι, μία επένδυση 480 εκατ. ευρώ, δημιουργεί νέα δεδομένα για τις μεταφορές σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
o νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης θα φέρει σημαντική αποσυμφόρηση στην μεγάλη τουριστική κίνηση που δέχεται κάθε χρόνο το νησί. Παράλληλα, στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου Αεροδρομίου, πραγματοποιείται επίσης σειρά σημαντικών έργων που θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή. Από τα πλέον εντυπωσιακά παράπλευρα έργα είναι η σύνδεση για πρώτη φορά με αυτοκινητόδρομο της Βόρειας με τη Νότια Κρήτη.
Το έργο αποτελεί επένδυση ύψους 480 εκατ. ευρώ και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Προβλέπεται η δημιουργία τερματικού σταθμού 90.000 τ.μ., με διάδρομο απογείωσης 3.200 μέτρων, παράλληλο και συνδετηρίους τροχόδρομους, χώρους στάθμευσης αεροσκαφών, σειρά κτιρίων διαφόρων χρήσεων, εμπορικές χρήσεις 700 στρεμμάτων, καθώς και οδικά έργα υποδομής 45 περίπου χιλιομέτρων εκ των οποίων τα 18 αυτοκινητόδρομο ταχείας κυκλοφορίας.
Δίνοντας μία λύση σε ένα πρόβλημα ετών
Η ανάδειξη της Κρήτης ως κορυφαίου τουριστικού προορισμού σε παγκόσμιο επίπεδο τις τελευταίες δεκαετίες οδήγησε σε αλματώδη τουριστική ανάπτυξη με τη δημιουργία πολλών μεγάλων τουριστικών μονάδων σε όλους τους νομούς του νησιού. Ως εκ τούτου, η επιβατική κίνηση αυξήθηκε κατακόρυφα στον υφιστάμενο αερολιμένα Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης» τόσο σε αριθμό επιβατών (8 εκ. το 2019) όσο και σε κινήσεις αεροσκαφών. Καθώς η θέση του υφιστάμενου αεροδρομίου ανάμεσα από την πόλη του Ηρακλείου και τη θάλασσα δεν επιτρέπει την επέκτασή του, η κατασκευή ενός νέου αεροδρομίου κρίθηκε ως η πιο πρόσφορη λύση. Η κοινοπραξία δύο ομίλων, της ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και της Ινδικής GMR, κέρδισαν το σχετικό διαγωνισμό το 2017 και η Βουλή των Ελλήνων επικύρωσαν το αποτέλεσμα δυο χρόνια αργότερα.
Στη Μετοχική Σύνθεση της Ανώνυμης Εταιρείας «Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης» (ΔΑΗΚ) συμμετέχουν το Ελληνικό δημόσιο σε ποσοστό 45,9%, η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. σε ποσοστό 32,46% και η GMRAirportsLimited σε ποσοστό 21,64%. Η τελευταία αποτελεί μέλος ινδικού κατασκευαστικού κολοσσού, ο οποίος συγκαταλέγεται στις πέντε μεγαλύτερες εταιρίες ανάπτυξης και λειτουργίας αεροδρομίων παγκοσμίως, έχοντας στο ενεργητικό του μεταξύ άλλων και την κατασκευή και λειτουργία του αεροδρομίου SabihaGokcen της Κωνσταντινούπολης.
Στρατηγική τοποθεσία
Η στρατηγικά επιλεχθείσα τοποθεσία του αεροδρομίου επιτρέπει την γρήγορη πρόσβαση σε μεγάλες πόλεις της Κρήτης με υψηλή επισκεψιμότητα: το Ηράκλειο βρίσκεται σε απόσταση 35 χλμ, ο Άγιος Νικόλαος 66, η Ιεράπετρα 70 και το Ρέθυμνο 115.
Πρόκειται για το πρώτο αεροδρόμιο στην Ανατολικής Ευρώπης με οργάνωση των διατιθέμενων χώρων για εμπορικές χρήσεις ως μέρος ανάπτυξης της Πόλης Αεροδρομίου.
Τα χαρακτηριστικά του έργου
Το έργο αφορά την κατασκευή και την τριανταετή– από το 2025 που αναμένεται να εκκινήσει τη λειτουργία του έως το 2055 – παραχώρηση του νέου αεροδρομίου, το οποίο θα περιλαμβάνει τα εξής:
Οδικά και παράλευρα έργα
Στο πλαίσιο της κατασκευής του νέου Αεροδρομίου, πραγματοποιείται επίσης σειρά σημαντικών έργων που όχι μόνο θα εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του αερολιμένα, αλλά θα αναβαθμίσουν την ευρύτερη περιοχή. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του έργου συνδέεται για πρώτη φορά με αυτοκινητόδρομο η Βόρεια με τη Νότια Κρήτη. Στα έργα περιλαμβάνονται:
Σημειώνεται επίσης ότι από την εγκατάσταση βιολογικού καθαρισμού του Αεροδρομίου θα εξυπηρετούνται πλήρους οι ανάγκες διοχέτευσης των αστικών αποβλήτων οκτώ οικισμών, ήτοι των Θραψανού, Αρχαγγέλου, Γαλελιανού, Σκλαβεροχωρίου, Ευαγγελισμού, Λιλιανού, Αγίας Παρασκευής και Ρουσοχωρίων.
Ένα «πράσινο» αεροδρόμιο
Ήδη από τη φάση κατασκευής, η εταιρία έχει αποφασίσει όχι μόνο να τηρεί την περιβαλλοντική νομοθεσία με κάθε αυστηρότητα, αλλά να λειτουργεί πέρα και πάνω από όσα προβλέπει ο νόμος. Στόχος; Να αποτελεί το Διεθνές Αεροδρόμιο Ηρακλείου το πιο πρωτοποριακά ‘πράσινο’ αεροδρόμιο στον κόσμο. Αυτό θα επιτευχθεί με:
Η κατασκευή του νέου Διεθνούς Αερολιμένα Κρήτης πραγματοποιείται από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε. που ήδη βρίσκεται στην Κρήτη και προχωρά ταχέως και σύμφωνα με το σφιχτό χρονοδιάγραμμα, παρά τις προκλήσεις που δημιουργήθηκαν από την πανδημική κρίση. Το εργοτάξιο έχει πλήρως στηθεί και οι πρόδρομες εργασίες βρίσκονται πλέον σε πλήρη ανάπτυξη. Σήμερα, επί τόπου επιχειρούν 200 άτομα και 200 οχήματα.
Διαβάστε το όλο το άρθρο εδώ